Bordtennis

Bordtennis är en sport som är mycket stor, om inte annat i Kina och Japan. Just Kina och Japan har flest världsmästare i sporten genom tiderna, men trots detta var det inte varken i Japan eller i Kina som sporten från början kom till. Hur och var sporten från början kom till vet man inte med säkerhet, men troligtvis var det i Indien eller i Storbritannien som sporten från början kom till.

En teori är att världens första bordtennisbord kom till tack vare Englands usla väder. Det var enligt historien en engelsk major som älskade tennis. På grund av vädret hindrades han att utöva sin sport och kom då på att man kunde ta in tennis inomhus. Då utrymmet inomhus var kraftigt begränsat och för att skydda vädefulla möbler från skada valde han att begränsa tennisen till ett matsalsbord av standardstorlek. Världens första bordtennisbord fick nu se dagsljus.

Inom kort fastnade han för denna nya sport och han döpte den till rumtennis. Efter att bollarna standardiserats och så även dess racketar valde man att byta namn till pingpong efter det ljud som låter när bollen studsar mot ett bordtennisbord.

Idag ser bordtennisbord något annorlunda ut, men skiljer sig inte mycket från världens första bordtennisbord. Standardstorleken på ett bordtennisbord är 76 centimeter i höjd, 152,5 centimeter i bredd och 274 centimeter i längd. Precis som en tennisplan ska ett bordtennisbord ha ett nät och detta ska då vara 15,25 centimeter högt och sticka ut 15,25 centimeter utanför båda kanterna på bordet.

Comments are closed.